16,3 miliona eura kredita KAP-a kod OTP stiže na naplatu u aprilu

Bez autora
Jan 30 2012

Budući na trenutu situaciju u KAP-u, malo ko vjeruje da će ruski vlasnik vratiti ratu kredita OTP banci. Naime, glavni kupac Glenkor najavio je da će smanjiti kupovinu podgoričkog metala zbog smanjene potražnje i ogromnih zaliha nagomilanih na skladištu u Holandiji. Rata iz kredita koji je KAP podigao kod OTP banke – pristiže na naplatu krajem aprila tekuće godine, u iznosu 16,3 miliona eura. Budući da je Vlada garantovala KAP-u za kompletan iznos kredita od 50 miliona eura kod mađarske banke - a ruski vlasnik za sada ne pokazuje volju da vraća svoje dugove - postoji vjerovatnoća da će država morati da otplati i taj dug. Vlada će najvjerovatnije morati da vrati 22 miliona eura kredita Deutsche banci, umjesto podgoričkog Kombinata aluminijuma. Država je ukupno izdala garancije KAP-u oko 130 miliona eura, od čega Deutsche banci 22 miliona , a OTP banci 50 miliona eura.

16,3 miliona eura kredita KAP-a kod OTP stiže na naplatu u apriluBudući na trenutu situaciju u KAP-u, malo ko vjeruje da će ruski vlasnik vratiti ratu kredita OTP banci.

Naime, glavni kupac Glenkor najavio je da će smanjiti kupovinu podgoričkog metala zbog smanjene potražnje i ogromnih zaliha nagomilanih na skladištu u Holandiji.

Rata iz kredita koji je KAP podigao kod OTP banke – pristiže na naplatu krajem aprila tekuće godine, u iznosu 16,3 miliona eura. Budući da je Vlada garantovala KAP-u za kompletan iznos kredita od 50 miliona eura kod mađarske banke - a ruski vlasnik za sada ne pokazuje volju da vraća svoje dugove - postoji vjerovatnoća da će država morati da otplati i taj dug, saznaje Portal Analitika.

Podsjetimo, Vlada će najvjerovatnije morati da vrati 22 miliona eura kredita Deutsche banci, umjesto podgoričkog Kombinata aluminijuma, najavio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Država je ukupno izdala garancije KAP-u oko 130 miliona eura, od čega Deutsche banci 22 miliona, a OTP banci 50 miliona eura.

Budući na trenutu situaciju u KAP-u, malo ko vjeruje da će ruski vlasnik vratiti ratu kredita OTP banci. Naime, glavni kupac Glenkor najavio je da će smanjiti kupovinu podgoričkog metala zbog smanjene potražnje i ogromnih zaliha nagomilanih na skladištu u Holandiji.

Iz Ministarstva finansija je kazano Portalu Analitika da su pregovori sa Deutsche bankom oko preuzimanja KAP-ovog duga u toku.

- Pregovori sa Dojč bankom su u toku i uskoro će biti poznati svi elementi aranžmana, o čemu će javnost biti informisana. Ukoliko sa Dojč bankom dođemo do dogovora o preuzimanju duga, Vlada će ga otplaćivati istom dinamikom koja je dogovorena između KAP-a i Dojč banke i ta sredstva potrazivati od KAP-a. Shodno toj dinamici, prva rata otplate glavnice dolazi na naplatu u junu tekuće godine i iznosi oko 3,1 milion eura. Sredstava za otplatu kredita bila bi obezbijeđena iz budžeta, sa pozicije otplate duga, po dinamici utvrđenoj ugovorom o preuzimanju duga, kazano je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

U Ministarstvu finansija kažu da zbog preuzimanja duga kod Deutsche banke neće doći do rebalansa budžeta.

Vlada i MMF počeće početkom februara pregovore oko zaštitnog kredita radi održavanja finansijske stabilnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik